zondag 12 oktober 2014

Winterlinde


In Clemency staat een van de oudste en dikste bomen van Luxemburg. In elk geval is het de dikste winterlinde (tilia cordata) van het land. De omtrek van de stam op borsthoogte bedroeg in het jaar 2000 bijna zeven meter: 6,93m.

In 2006 leek het afgelopen met de boom. Op 25 juni barstte een hevig noodweer los, met veel donder en bliksem en zware windstoten. Een van de twee hoofdstammen brak af, en de kruin van de boom raakte zwaar beschadigd. In een reddingspoging werd de linde teruggesnoeid tot op de stam.
Het lukte. Het volgende jaar groeiden er alweer nieuwe takken uit de stam en in 2008 had hij een kruin vol groene bladeren.

 

Small-leaved lime
One of the oldest and thickest trees in Luxembourg is in Clemency. It is for sure the thickest small-leave lime (tilia cordata) of the country. At breast height the trunk is almost seven metres wide: 6,93m.

In 2006 it seemed the tree was lost. On June 25, there was a fierce thunderstorum, with thunder, lightning and strong gales. One of the main branches broke and the crest was seriously damaged. In an effort to save the tree, the lime was cut back to the mere trunk.
It was a succes. The next year new branches grew from the trunk and in 2008 the tree had a new crest, filled with fresh green leaves.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten