dinsdag 6 mei 2014

Wolframsbuch


Naast de Wolwener Klaus, staat nog altijd de beuk waaronder Wolfram, de zoon van de slotheer van Bigonville, zijn broer Ulrich vermoord en begraven zou hebben en waar hij ook zelf een rustplaats kreeg na zijn dood. Hij wordt - heel toepasselijk - de "Wolframsbuch" genoemd.

Hoewel de kroon van de boom door een onweer in 1955 en een zware storm in 2000 zwaar beschadigd raakte en de boom met behulp van een ingewikkelde constructie overeind gehouden moet worden, groeit en bloeit hij nog steeds. In 1980 had hij de indrukwekkende doorsnede van 1,75. De omvang bedroeg toen, op borsthoogte gemeten, vijf meter. In 1891 werd nog een omvang van 4,05 meter vastgesteld.
Sinds 1981 staat de Wolframsbuch op de "Lijst van bijzondere bomen in Luxemburg".

 

Wolframsbuch
Next to the Wolwener Klaus, you can still see the beech where Wolfram, the son of the Lord of Bigonville, killed and buried his brother Ulrich and where he was put to rest as well. It is appropiately called the  "Wolframsbuch".

Although its crest was severely damaged during a rainstorm in 1955 and another storm in 2000 and the tree is held upright with the help of a complicated construction, it is still going strong. In 1980 its diameter was 1,75m; its circumference was five meter. In 1981 a circumference of 4,05m was measured.
Since 1981 the Wolframsbuch is on the "List of remarkable trees in Luxemburg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten