donderdag 29 mei 2014
Kaaschtel
"Kaaschtel" is voor omwonenden aan zowel de Franse als de Luxemburgse kant van de grens een begrip. Met die naam bedoelen ze een hoge rots, waarop vroeger een Romeins "castellum" - gebouwd in de tweede eeuw - stond en nu nog steeds een kapel.
In de vijfde eeuw werd er een klein klooster naast het kasteel gebouwd, met een kleine kapel. De kapel werd veelvuldig bezocht door pelgrims en was in heel Luxemburg bekend. In de 16e eeuw was er een jaarlijkse processie op tweede Paasdag.
Oorspronkelijk was de kapel groter: het gebouw dat er nu nog staat, is het vroegere koor. De "hof" binnen de resterende muren, was het schip van de kerk.
Op het pelgrimspad dat van Mondorf-les-bains naar de kapel voert, is in 1913 een kruisweg geïnstalleerd, die bestond uit zeven pilaren met keramiekreliëfs die het lijden van Maria uitbeelden. Omdat de originele reliëfs niet weerbestendig bleken, zijn ze in 1988 vervangen door stenen platen.
Kaaschtel
"Kaaschtel" is a well-known phenomenon to locals from both the French and the Luxembourgish side of the border. It is the name of a steep rock, with the ruins of a Roman "castellum" - built in the second century - and a chapel.
In the fifth century, a small convent with a chapel was built next to the castle. The chapel was frequently visited by pilgrims and was famous all over Luxembourg, In the 16th century, there was a procession on Easter Monday every year.
The chapel used to be bigger than the remaining building, which was the choir of the church. The "yard" enclosed by the walls, used to be the nave.
Alongside the pilgrims path from Mondorf-les-bains to the chapel, a via dolorosa was installed in 1913, consisting of seven pillars with ceramic reliëfs, picturing the suffering of Mary. Because the original plates were damaged by the weather conditions, they were replaced by stone plates in 1988.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten