dinsdag 11 november 2014

Mousset-Haus


Eugène Mousset werd op 26 september 1877 geboren in Esch-sur-Alzette en stierf op 14 februari 1941 in diezelfde stad. Hij groeide op naast de bakkerij van zijn vader.
Na zijn kunstopleiding in Karlsruhe, Antwerpen, München en Parijs werd hij in 1924 tekenleraar aan het jongenslyceum in zijn geboortestad. Daarnaast werkte hij als zelfstandig schilder, die vooral portretten en winterlandschappen creëerde.

De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in dit huis aan de Lëtzebuergerstrooss (Rue de Luxembourg) nummer 163, dat werd gebouwd in 1905.
Na zijn dood werden op de begane grond van de woning twee plafondschilderingen van Mousset aangetroffen. Dat is de voornaamste reden dat het huis in 2001 op de monumentenlijst werd geplaatst.
Nadat het jarenlang leegstond, besloot de gemeente - die eigenaar was van het pand - in 2010 het te renoveren en er de culturele dienst in onder te brengen.

 

Mousset-Haus
Eugène Mousset was born on September 26, 1877 in Esch-sur-Alzette, and died in the same city on February 14, 1941. He grew up next to his father's bakery.
After studying art in Karlsruhe, Antwerp, Munich and Paris, he was appointed as an art teacher at the boys' secondary school in his birthtown in 1924. He also worked as independant artist, painting mainly portraits and winter scenes.

The last years of his life he lived in this house at number 164, Lëtzebuergerstrooss (Rue de Luxembourg), which was built in 1905.
After his death, two paintings by Mousset were discovered on the ceilings at the ground floor. That's why the house was listed as a national monument in 2001.
After it had been empty for decades, the city - the owner of the building - decide in 2010 to renovate it and to house the cultural service here.

1 opmerking:

  1. Ik heb een schilderij ,Christus hoofd voorstellende,olieverf op doek,geschatte ouderdom 100 jaar,gesigneerd MOUSSET.

    BeantwoordenVerwijderen