maandag 3 november 2014

Stank voor dank


In 1652, in de nasleep van de 30-jarige oorlog werd het dorp Lellig door Franse soldaten overvallen. Alle paarden  werden meegenomen.
Een van de inwoners, Gérard Zeien, volgde de soldaten tot aan Thionville. Daar wist hij ze te overreden hem zijn paard terug te geven. En bovendien wist hij ook de helft van de andere gestolen paarden terug te krijgen.

Maar in plaats van een bedankje, kreeg hij een proces aan zijn broek. De "Amtmann" (landdrost) van slot Berbuerg eiste een schadevergoeding voor de paarden die Zeien niet had weten terug te brengen.

 

Small thanks
In 1652, in the aftermath of the 30 years war, the village of Lellig was raided by French soldiers. All the horses were stolen.
One of the inhabitants, Gérard Zeien, followd the solieder all the way to Thionville. There he persuaded them to give him back his horse. Moreover, he managed to get back half of the other stolen horses.

But instead of being cheered and thanked, he was sued. The "Amtmann" (reeve) of Berbuerg castle claimed damages for the horses Zeien didn't bring back.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten