woensdag 6 augustus 2014

Claus Cito


Claus Cito werd op 26 mei 1882 in Bascharage geboren. Nadat hij het gymnasium in Arlon had afgerond, studeerde hij aan de kunstacademie in Düsseldorf en aan de Académie des beaux arts in Brussel, waar hij zich in het beeldhouwen bekwaamde. Na de Eerste Wereldoorlog kwam hij terug naar Luxemburg en opende een atelier in zijn geboorteplaats.
In 1920 deed hij mee aan de wedstrijd die was uitgeschreven voor het ontwerpen van een monument ter herinnering aan de Luxemburgse soldaten die in de oorlogsjaren in Franse dienst waren gesneuveld. Zijn ontwerp "D'Friddenskinnigin" (Vredeskoningin) won en werd in 1923 gerealiseerd.
Hoewel deze "Gëlle Fra" verreweg het bekendste werk van Cito is, heeft hij veel meer beelden gemaakt. Zoals negen altaarstukken voor de crypte van de kathedraal, met beelden van onder meer de heiligen Kunigunde, Yolande van Vianden en Willibrord.
Hij is op 5 oktober 1965 gestorven in Pétange gestorven.

 

Claus Cito
Claus Cito was born on May 26, 1882 in Bascharage. After finishing the gymnasium in Arlon, he studied at the art school in Dusseldorf and the Académie des beaux arts in Brussels, where he qualified in sculpting. After World War I het returned to Luxembourg and opened a workshop in his birth place.
In 1920 he entered a contest for the design of a memorial for the Luxembourgish soldiers who were killed in French service during the war. His design "D'Friddenskinnigin" (Queen of Peace) won and was realised in 1923.
Although this "Gëlle Fra" is by far the best known work by Cito, he made many more statues. Among them are nine altar pieces for the crypt of the cathedral, with statues of, among others, Kunigunde, Yolande of vianden and Willibrord.
He died on Octobre 5, 1965 in Pétange.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten