dinsdag 26 augustus 2014

Jean Baptiste Laplume


Johann Baptiste Laplume werd in 1797 geboren in Asselborn. Nadat hij op 26-jarige leeftijd tot priester was gewijd werd hij aangesteld als vicaris in Schouweiler en vervolgens in 1827 als pastoor in Dippach. In 1843 werd hij pastoor in Hostert, een rustig, lieflijk dorpje ten oosten van de Luxemburgse hoofdstad.
Daar deed hij 26 jaar lang zijn goede werk. Tot op de dag dat de 71-jarige priester bruut werd vermoord.

Die avond in 1869 werd hij door een jonge knaap naar een ernstig zieke in het buurdorpje Rameldange werd geroepen. Nauwelijks op weg, werd hij door de knaap van achter aangevallen met een bijl. De volgende dag werd zijn lichaam gevonden. Zijn verdwenen geldbeurs werd teruggevonden in de slaapkamer van de dader, die tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld.

Het monument op het graf van Laplume is een creatie van Joseph Fischer uit Grevenmacher.

 

Johann Baptiste Laplume
Johann Baptiste Laplume was born in Asselborn in 1797. After he was initiated into the priesthood at the age of 26, he became a vicar in Schouweiler and, in 1827, pastor in Dippach. In 1843 he became the pastor of Hostert, a quiet, charming little village east of the capital of Luxembourg.
There he did his blessful work for 26 years. Until the day the 71 years old priest was brutally murdered.

That night in 1869 a twenty year old lad called him to a very sick patient in the neighbouring village of Rameldange. On his way there, the lad attacked him in the back with an axe. His body was found the next morning. His purse was found in the bedroom of the perpetrator, who was sentenced to life in prison.

The statue on Laplume's grave was created by Joseph Fischer from Grevenmacher.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten