vrijdag 8 augustus 2014

Vrijmetselaarsloge


Op 24 september 1818 werd het voormalige "Kréimer-Haus" in de (huidige) Rue de la loge in Luxemburg-stad gekocht door de "Société Littéraire zu Lëtzebuerg", een vereniging die op 27 april van dat jaar was opgericht. In werkelijkheid ging het om de Luxemburgse loge van de vrijmetselaars, opgericht in 1770, die nog geen eigen onderkomen had.

Het "Kréimer-haus", gebouwd in de 17e eeuw, was tot dat moment eigendom van "armen-dokter" Guillaume Labbeye, die er woonde en de Kréimer - de "vakbond" van de marskramers (?), toestond er hun vergaderingen te houden. Daarmee was dat de enige vakbond die over een eigen vergaderruimte beschikte.

Het huis is nog steeds de zetel van de Luxemburgse vrijmetselaarsloge.

 

Freemasons Lodge
On September 24, 1818 the former "Kréimer-Haus" in the Rue de la loge in Luxembourg-city was bought by the "Société Littéraire zu Lëtzebuerg", an association that was founded on April 27 of that same year. But in reality the new owner was the Luxembourgish Freemasons Lodge, founded in 1770, which didn't have their own place until that day.

The "Kréimer-Haus", built in the 17th century, had been the property of Guillaume Labbeye, the "poor man's physician". He lived in the house and had allowed the "Kréimer" - the fraternity of the grocers - to have their meetings there, which made them the only fraternity with their own meeting room.

Nowadays the house still is the seat of the Luxembourgish Freemasons Lodge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten