zaterdag 2 augustus 2014

Het altaar van Hachiville


In de kapel van Hachiville stond een prachtig altaar, rijkelijk versierd in de barokstijl. Het wordt beschouwd als een van de fraaiste kunstschatten in Luxemburg.

Aan dat altaar is een legende verbonden, die verteld dat het eigenlijk was bestemd voor een kerk in België en op een ossenwagen daarheen werd getransporteerd. Maar in de buurt van de kapel bij Hachiville kregen de ossen dorst en hield de wagen halt, zodat ze uit de bron konden drinken. Zodra ze het water hadden gedronken, stonden ze aan de grond genageld en waren ze niet meer in beweging te krijgen. Dat werd gezien als een teken dat de altaar in deze kapel thuishoorde.

Nadat het in 1973 gestolen werd, is het altaar vervangen door een kopie. Het origineel, dat in 1976 werd teruggevonden, staat nu in een afgesloten ruimte in de kerk van Hachiville.

 

Hachiville altar screen
In the Hachiville chapel used to be a splendig altart screen, richly decorated in baroque style. It is considered on of Luxembourg's most precious art treasures.

A legend around the altar screen, says it was originally intended for a church in Belgium and was transported on a carriage pulled by oxen. But near the Hachiville chapel, the oxen got thirsty. The car stopped, so they could drink from the spring. But as soon as they had done that, they were shackled to the ground and wouldn't move a foot. It was seen as a sign that the altar screen was meant for the chapel.

After it was stolen in 1973, the altar screen was replaced by a copy. The original, which was found in 1976, now is in the church in Hachiville.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten