zondag 28 december 2014

Villa Huberty


Nicolas Huberty werd op 16 december 1890 geborgen in Kehmen. In 1919 vestigde hij zich als huisarts in deze villa in Ettelbruck. Daarbij maakte hij kennelijk indruk, want hij was jarenlang de persoonlijke arts van de groothertogelijke familie op hun paleis in Colmar-Berg.

Maar zijn grootste bekendheid kreeg hij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al in april 1940 verleende hij medische hulp aan de gewonde inzittenden van een militaiir vliegtuig dat door de Duitsers was neergehaald. Daarvoor werd hij door de bezetters tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete veroordeeld. Dat weerhield hem er niet van om zich, samen met zijn vrouw, te wijden aan het bijstaan van meer dan 300 Luxemburgers dienstweigeraars die op diverse plaatsen in het land waren ondergedoken.
Hij stierf op 23 februari 1976 in Ettelbruck.

Het huis waar hij in Ettelbruck woonde en werkte, en waarin tegenwoordig een crèche is gevestigd, wordt nog altijd "Villa Huberty" genoemd.

 

Villa Huberty
Nicolas Huberty was born on December 16, 1890 in Kehmen. In 1919 he started a practice as a family doctor in this estate in Ettelbruck. He must have been good at his job, for he was the personal physician of the grand-duke and his family in their palace in Colmar-Berg.

But he was especially famous for his work during World War II. In April 1940 he took care of the injured crew of a plane that had been shot down by the Germans. He was put on probation and was fined for that action. But that didn't prevent him from taking care, together with his wife, of more than 300 young Luxembourgish members of the resistances, who were hiding in various regions of the country.
He died on February 23, 1976, in Ettelbruck.

The house where he lived and worked, nowadays a day-care nursery, is still called "Villa Huberty".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten