dinsdag 9 september 2014

"Her op!"


Vroeger had Brandenbourg geen kerk en viel het onder de kerkgemeente van Bourscheid. Probleem was wel dat ze de klokken van die kerk in Brandenbourg niet konden horen.
Om de inwoners van Brandenbourg te laten weten dat ze naar de mis moesten komen, klom de koster van Bourscheid na het luiden van de klokken op de berg tussen de twee plaatsen en riep "Her op!" ("kom naar boven"). Als de klokken voor de tweede keer de kerkdienst aankondigden, riep hij "Her op op!" en bij het derde en laatste klokgelui "Her op op op!"

 

"Her op!"
In the old days, Brandenbourg didn't have a church, but was part of the parish of Bourscheid. But unfortunately the Brandenbourgers couldn't hear the church bells of Bourscheid in their village.
To warn the inhabitants of Brandenbourg they had to come to mass, after ringing the bells, the sexton of Bourscheid climbed the mountain between the two villages and shouted "Her op!" ("come over"). After ringing the bells the second time, he shouted "Her op op!" and after the third and final ringing "Her op op op!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten