vrijdag 10 januari 2014

Aline Mayrisch


Aline Mayrisch werd op 22 augustus 1874 in Luxemburg-Hollerich geboren als Aline de Saint-Hubert. In 1894 trouwde ze met Emile Mayrisch, een van de grootste staalfabrikanten van Luxemburg.
Aline speelde een belangrijke rol in de vrouwenbeweging en in verschillende liefdadigheidsorganisaties en was onder meer jarenlang voorzitter van het Rode Kruis. Daarnaast was ze een groot promotor van kunst en cultuur. In het landhuis in Colpach nodigde ze vooraanstaande schrijvers, dichters en intellectuelen uit voor haar literaire salons "Cercle de Colpach".

Aline was ook initiatiefneemster van het eerste meisjesgymnasium in Luxemburg. Dankzij haar inzet werd het in 1909 mogelijk dat meisjes gymnasiaal onderwijs kregen op privéscholen. Vanaf 1911 konden meisjes ook op openbare gymnasiums de lessen volgen, zij het aanvankelijk nog in andere vakken dan jongens.

Ze stierf op 20 januari 1947 in het Franse Cabri en werd in Colpach begraven naast haar man, die in 1928 bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen.



Aline Mayrisch
Aline Mayrisch was born in Luxembourg-Hollerich on August 22, 1874 as Aline de Saint-Hubert. In 1894 she married  Emile Mayrisch, one of Luxembourg's leading steel manufacturers.
Aline played an important role in the women's movement and in several charity organisations; she was President of the Red Cross for more than a decade. She was also a driven promotor of art and culture. In the manor in Colpach she invited famous writers, poets and intellectuals to her literary meetings "Cercle de Colpach".

Aline was the initiator of the first girl's gymnasium. Thanks to her efforts, it became possible for girls to follow classical education in private schools in 1909. From 1911 on, girls could enter public gymnasiums, although at first they had to follow different classes from boys.

She died on January 20, 1947, in Cabri, France. She was buried in Colpach, next to her husband, who had died in a car crash in 1928.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten