zondag 19 januari 2014

De Hauptmann von Köpenick


Wilhelm Voigt was een gelukszoeker met een rijke fantasie. Hij werd in 1849 is het Oostpruisische Tilsit geboren en scharrelde zijn kostje op originele wijze bij elkaar.
In 1906 wist hij een uniform op de kop te tikken, rekruteerde spontaan een paar 'soldaten' die hij op straat tegenkwam en ging met dat legertje op weg naar de burgemeester van Köpenick. Hij stelde zich voor als "Hauptmann des Erste Garde-Regiments zu Fuss", nam de burgemeester gevangen en legde beslag op de gemeentegelden. Dat leverde hem 4000 Mark en 70 Pfennig op. Maar hij had niet lang plezier van zijn succes. Korte tijd later werd hij gearresteerd en op 1 december 1906 werd hij tot een gevangenisstraf van vier jaar veroordeeld vanwege "het onbevoegd dragen van een uniform, verstoring van de openbare orde, vrijheidsberoving, bedrog en documentenvervalsing".

In 1908 kreeg hij gratie en op 22 mei 1909 vestigde hij zich in Luxemburg-stad. De verkoop van zijn memoires leverde hem genoeg geld op om daar een huis te kopen. Daar woonde hij tot aan zijn dood in 1922. Hij werd op kosten van de gemeente begraven op het kerkhof Notre-Dame in de Luxemburgse hoofdstad.
Zijn optreden als "Hauptmann von Köpenick" inspireerde Carl Zuckmeyer in 1931 tot een gelijknamig toneelstuk, dat later werd verfilmd met Heinz Rühmann in de hoofdrol.


The Captain of Köpenick
William Voigt was an adventurer which a rich imagination. He was born in the Prussian town of Tilsit and managed to make a living in the most original ways.
In 1906, in a made-up uniform and with a few 'soldiers' he recruted spontaneously, he visited the mayor of Köpenick and introduced himself as "Hauptmann des Erste Garde-Regiments zu Fuss" (Captain of the First Guard Regiment). He took the mayor into custody and confiscated the municipal funds, an amount of 4000 Mark and 70 Pfennig. But he couldn't enjoy his succes for long. Shortly after his trick, he was arrested and on December 1, 1906, he was sentenced to four years in prison for "the unauthorized wearing of an uniform, disturbing the public peace, false imprisonment, fraud and forgery".

In 1908 he was released and on May 22, 1909, he moved to Luxembourg-city. The selling of his memoir allowed him to buy a house in the city centre, where he lived till his death in 1922. His funeral, at Notre-Dame Churchyard, was payed for by the city.
His performance als "Hauptmann von Köpenick" inspired Carl Zuckmeyer in 1931 to a play; in 1956 a movie was produced, featuring Heinz Rühmann in the role of Voigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten