donderdag 23 januari 2014

Sébastian Le Prestre de Vauban


Sébastian Le Prestre de Vauban werd op 15 mei 1633 geboren in het toenmalige Saint-Léger-de-Foucherte (Frankrijk) en stierf in Parijs op 30 maart 1707. Toen hij 20 jaar was, werd zijn strategisch talent herkend en op zijn 22e was hij al "militair ingenieur" in dienst van de Franse koning Lodewijk XIV. Aanvankelijk nam hij met het Franse leger deel aan tal van belegeringen - waarbij hij diverse malen gewond raakte - maar vanaf 1662 hield hij zich vooral bezig met het bouwen en verstevigen van forten. Aan meer dan 160 forten in Belgïe, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Luxemburg heeft hij belangrijke bijdragen geleverd. Ook het fort van Maastricht is van zijn hand.

In Luxemburg werkte hij vooral aan het uitbreiden en verbeteren van het verdedigingsfront van de hoofdstad. Tussen 1685 en 1688 heeft hij verschillende forten, poorten en torens laten bouwen, die grotendeels nog steeds intact zijn en inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco zijn geplaatst.
Vanwege zijn grote verdienste heet zijn geboortestad sinds 1867 Saint-Léger-Vauban.

 


Sébastian Le Prestre de Vauban
Sébastian Le Prestre de Vauban was born on May 15, 1633 in the French town Saint-Léger-de-Foucherte en died in Paris on March 30, 1707. At the early age of 20, he was noticed because of his strategic talents, and at 22 he already was employed as "military engineer" in the service of the French king Louis XIV. The first years in the army he took part in several sieges, in which he was wounded more than once. From 1662 on his main task was to build and fortify numerous defences. He was responsable for over 160 fortifications in Belgium, France, Germany, Switzerland and Luxembourg. The fortification of Maastricht (The Netherlands) is one of his constructions as well.

In Luxembourg he was involved in the construction and upgrading of the capital´s defence. Between 1685 en 1688 he has created several fortifications, gates and towers, many of which are still existing and are now on the Unesco world heritage list.
Because of his great merits, his place of birth was renamed Saint-Léger-Vauban in 1867.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten