maandag 27 januari 2014

Siggy vu Lëtzebuerg


Eigenlijk heet Siggy - de 'y' is kennelijk in de loop der jaren van de sokkel verdwenen - vu Lützebuerg Lucien Koenig. Hij werd op 10 augustus 1888 in Luxemburg-stad geboren, groeide op bij zijn grootmoeder en werd na haar dood opgenomen in het gezin Wercollier-Koenig, waar hij liefkozend 'Siggy' werd genoemd. Zo werd de basis gelegd voor zijn latere pseudoniem. Hij was niet alleen schrijver, maar ook taalkundige en politicus. In 1910 was hij een van de scheppers van het Luxemburgse volkslied "U Lëtzebuerg". Als gemeenteraadslid en burgemeester van Luxemburg-stad en vanaf 1951 als parlementslid zette hij zich in voor de onafhankelijkheid van Luxemburg en voor het behoud van de Luxemburgse taal. Bovendien slaagde hij erin het lichaam van Jang de Blannen vanuit Duitsland over te laten brengen naar de crypte in de Notre-Dâme-kathedraal. Hij stierf op 15 september 1961. Sinds 1980 staat zijn standbeeld in het stadspark van de hoofdstad.

 


Siggy vu Lëtzebuerg
Officially Siggy - obviously the 'y' got lost from the pillar - vu Lëtzebuerg was called Lucien Koenig. He was born on August 10, 1888 in Luxembourg-city, was raised by his grandmother and after her death he was adopted bij the Wercollier-Koenig family. They used to call him 'Siggy', which became his pseudonym in later years. Besides a writer, he also was a linguist and a politician. In 1910 he was one of the creators of the Luxembourg national hymn "U Lëtzebuerg". As a local councillor, mayor of Luxembourg-city and from 1951 on as a member of parliament, he devoted himself to the Luxembourgish language and to the independance of the country. He also managed to have the body of Jang de Blannen removed from Germainy to the crypt in the Notre-Dâme Cathedral. He died on september 15, 1961. His statue was placed in de city park in 1980.

3 opmerkingen:

  1. zie 25 januari: waarom moest Jang de Blannen 600 jaar na zijn dood naar de Notre Dame worden overgebracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Omdat Jang de Blannen door zijn huwelijk ook koning van Bohemen werd, was hij in Duitsland begraven, Geert. Maar voor de Luxemburgers is hij op en top Luxemburgers - hij is in de burcht op de Bockrots geboren (al voelde hij zichzelf waarschijnlijk meer Fransman). En vooral na de Tweede Wereldoorlog lag dat natuurlijk gevoelig - zijn lichaam is in 1946 teruggebracht naar Luxemburg...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O nou snap ik het pas. De Nôtre Dame bracht me in Paris. Maar er is natuurlijk ook eentje in Luxembourg.;-)

      Verwijderen